Selecteer een pagina

Test de Pagespeed van je site eens! Welke score komt er uit en hoe snel laadt de site?

 

De snelheid van je website is één van de meer dan 200 factoren die jouw ranking in Google mee neemt in de ranking van je site en bepaalt dus mede jouw zichtbaarheid online
Maar de snelheid van jouw website is natuurlijk níet alleen belangrijk voor je Google Ranking, het is véél belangrijker wat je bezoeker vindt…

Bedenk maar eens wat je zelf doet als je op een website komt waar je moet wachten totdat de pagina geladen is, dan druk je snel op het kruisje en ga je bij de concurrent kijken.

Dat moeten we niet dus niet hebben!

Hoewel er écht wel wat komt kijken bij de snelheidsoptimalisatie van een site ( goede hosting, niet te veel plugins en koppelingen, caching, alles fris up to date hebben en zo kan ik nog wel even doorgaan )  zal ik het supersimpel houden met iets dat je vandaag zélf kan doen!

We beginnen met het testen van de website met GTMetrix

Je krijgt nu een hele rits met technische termen te zien als je scrollt naar de verbeterpunten, nie schrikkûh, we gaan er maar 2 behandelen!

Als je níet technisch bent en je hebt vandaag even geen zin om je site in de war te schoppen,  ga je je dus alleen bezig houden met deze 2 meldingen die je (hoogstwaarschijnlijk) ziet staan.

(Ik geef de oplossingen voor WordPress-sites, maar als je een ander soort site hebt gelden ze natuurlijk ook, alleen dan zal je wellicht meer handmatig moeten doen.)

 

De melding: Serve scaled images

Dit houdt in dat je afbeeldingen op je site hebt staan die je op een andere grootte laat zien dan dat ze in de media staan… Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s die je direct van je telefoon geupload hebt, die nu in posterformaat in de site staan, maar maar op 600x600 px getoond worden. NIET MEER DOEN DUS!

Dit los je op door de foto’s op het juiste formaat up te loaden en bestaande mediabestanden aan te passen.

De melding: Optimize images?

Je afbeeldingen zijn té groot… Te hoge resolutie en/of te groot qua afmeting. Big No-no!

Opletten dus! Ik heb gisteren aan een site gewerkt met 1000den foto’s met afmetingen van 5000 x 3000 px… de site was niet zo snel, needless to say, haha. Tijd om te resizen en voor compressie dus.

 

Wat je het beste kan doen is resizen voordat je de foto’s op de site zet… maar achteraf kijk je een koe in z’n … dus daar heb je niets aan als je vol enthousiasme lekker content op je site gezet hebt en nog NOOIT van optimalisatie van afbeeldingen gehoord hebt.

 

Gelukkig ben je niet de enige en hebben er slimme jongens en meisjes plugins gemaakt om ons te redden van uren foto’s opnieuw uploaden.

Deze 2 gebruik ik altijd als eerste:

 

  1. Imsanity – plaatje van een eng vrouwtje, maar ze gaat je helpen.

Imsanity gaat ervoor zorgen dat je belachelijk veel te grote foto’s verkleind worden naar een normaal formaat, dat formaat mag jij bedenken, ik hou meestal 1224 x 1224 px aan, maar dat ligt echt een beetje aan je site.

Imsanity verkleind je foto’s en dat is vanuit Imsanity niet terug te draaien, dus maak eerst even een backup.

De plugin gaat nu alle foto’s zoeken die jij gigagroot op de site hebt staan en die kan je daarna met één druk op de knop in batches van 250 verkleinen…

 

  1. Smush – Smush zorgt voor de compressie van de foto’s zonder kwaliteitsverlies, hier kan ik een heel technisch verhaal aanhangen, maar dit is eigenlijk alles wat je moet weten.

Smush verkleind in de gratis versie in batches van 50 tegelijk. Heb je nou veel te doen overweeg dan de pro-versie cq de trial-versie.

 

Deze plugins kán je allebei op je site laten staan, als je geen zin hebt om in de toekomst eerst je afbeeldingen netjes te optimaliseren… Bedenk wel: Meer plugins betekent vaak minder snel 😉

 

Alles gedaan? Zeker weten?

 

Dan is het tijd om nog een keer te testen!

Hoe beter de snelheid van jouw site, hoe fijner het is voor je bezoekers en hoe blijer bezoekers zijn met jouw site, hoe liever Google jou vindt 😉

 

Ben benieuwd naar het resultaat.